Araç Kiralama Sözleşmesi Nedir, Neden Yapılır?

Araç Kiralama Sözleşmesi Nedir, Neden Yapılır?
Araç kiralama sözleşmesi, araç kiralayan kişi ile aracın kiralandığı Rent a Car firması arasında imzalanan resmi nitelikte bir belgedir.
 
Araç kiralama sözleşmesinin içeriği genel çatı itibariyle araç kiralama süresi, araç kiralama ücreti ve kiralanan araçla ilgili birtakım bilgileri içermektedir. 

Araç kiralama sözleşmesinin hukuki niteliği olan bir belge olduğu söylenebilir. Sabit bir araç kiralama sözleşme örneği göstermek mümkün değildir. Nitekim araba kiralama firmalarının çalışma prensiplerine göre sözleşme içeriği değişiklik gösterebilir.

Araba Kiralama Sözleşmesinde Neler Olur?

Belli bir standardı olmayan araç kiralama sözleşmeleri genel anlamda kiracı ile kiralayan bilgilerinin olduğu bir yazılı belgedir.

Araba kiralama sözleşmesi neleri kapsar diye sorulduğunda, genel manada şu maddelerin olması beklenmektedir:

  • Aracı kiralayan kişinin adı, soyadı, telefon numarası, ikamet adresi,
  • Aracı kiralayan kişiden başka biri daha aracı kullanacaksa eğer, o kişinin şahsi bilgileri
  • Kiralanan aracın markası, model, plakası
  • Aracı teslim alma tarihi, saati ve yeri ile aracı teslim etme tarihi, saati ve yeri
  • Araç kiralama hizmetinin yanı sıra verilen ek hizmetlerle ilgili bilgiler
  • Aracı kiralayan firmaya ait bilgiler

Araç Kiralama Sözleşmesi Zorunlu mu?

Oto kiralama hizmeti almak isteyen kişilerin araç kiralama süreçlerinde herhangi bir problemle karşılaşmamaları adına kiralama sözleşmesi yapmaları önemlidir. Bu anlamda, sağlıklı bir hizmetin sürdürülebilmesi için oto kiralama sözleşmesi imzalamak zorunludur.

Araç kiralama sözleşmesinin gerek kiracı gerek de kiralayan taraflar açısından önemi büyüktür. Araç kiralama sözleşmesini yapmak istemeyen araba kiralama firmalarından uzak durulmalıdır. Aynı şekilde sözleşmeye soğuk bakan müşterilere de araç kiralanmamalıdır.


Araç Kiralama Sözleşme Çeşitleri Nelerdir?

Araç kiralama hizmetinin çeşitliliği ile doğru orantılı şekilde araç kiralama sözleşmeleri de çeşitlilik göstermektedir. Örneğin bireysel araç kiralama hizmeti almak isteyen kişiler ile firma arasında imzalanan sözleşme daha net ifadeler içerir ve kısadır.

Öte yandan, uzun dönemli araç kiralama hizmeti ise daha kapsamlı bir hizmet anlayışını getirdiğinden dolayı sözleşme içeriği de ayrıntılarla dolu olacaktır. 

Dolayısıyla araç kiralama sözleşmelerine örnek olması bakımından şunlar gösterilebilir:

  • Uzun Dönem Araç Kiralama Sözleşmeleri
  • Şoförlü Araç Kiralama Sözleşmeleri
  • Kurumsal Araç Kiralama Sözleşmeleri
İlginizi Çekebilir
Whatsapp Telefon